Siteendesigning

Kwaliteits sigaren en humidor met een mooi design

De zoektocht naar kwaliteits sigaren voor in de humidor

Humidor van een mooi design en kwaliteits sigaren gaan hand in hand met elkaar. Smaakvolle sigaren bestaande uit 100 % tabaksbladeren en hele bladeren krijgen een mooie plaats in de humidor. Op deze plek worden de sigaren met de juiste luchtvochtigheid bewaard tot een mooi moment aanbreekt om van deze premium sigaren te genieten. Uiteraard bestaan er ook shortfiller, sigaren gemaakt met gesneden tabak, sigaren gemaakt van 100 % tabak in verschillende klassen. Een van de merken van sigaren uit ons assortiment maakt gebruik van de meest premium tabaksoorten voor de shortfiller sigaren. Deze zijn afkomstig uit onder andere Brazilië en Indonesië Sumatra (van het eiland Sumatra).

De inkopers zijn gepassioneerde mensen. Zo kwalitatief hun producten zijn, hoe mooi ook het verhaal dat er achter schuilt. Onlangs hoorden wij het verhaal aan over de laatste tabakreis door 1 van de inkopers aan. Wij vernamen van dit verhaal en wilden dit graag met u delen.

Na een lange reis landde het vliegtuig in Sao Paolo in Bahia (gelegen in Brazilie). De eerst nacht sliepen wij in Salvador. We zaten hoog in het hotel en worden getrakteerd op een fantastisch uitzicht op de kust van Salvador. Het broeierige weer, donkere wolken verzamelen zich boven de stad. Een onweer hangt boven de stad met een prachtige lucht als gevolg. We gaan ‘s avonds liever niet meer de stad in. Dat is op deze dagen onveilig helaas. Na 18 uur ‘s avonds moet je eigenlijk niet meer alleen als toerist op straat komen. Jammer, maar de waarheid. Een aantal jaren geleden was dat anders.

De dag erop reisden we samen met onze tabaksexporteur naar de provincie Cruz das Almas. De eindverantwoordelijke voor de operatie in Cruz das Almas heet Matthias. We verblijven ter plaatse in een guesthouse. Het gebouw is mooi met een veranda en een tuin met allerlei soorten vruchten en dieren. Prachtige mango’s, advocado’s, aapjes en de mooiste vlinders. We praten over tabak, de oogste en oude bekenden. Later op de avond worden we getrakteerd op een mooie Braziliaanse bbq. De tabaksarbeiders van Ermor wonen in het guesthouse op doordeweekse (werk) dagen. In het weekend voegen ze zich weer bij hun familie in Salvador. Ze controleren het gehele productieproces van de tabak: de opkoop van de tabak van de kleinere boeren, het uitsorteren, fermenteren en later het verpakken van de tabak naar de wens van de klant.

De volgende dag gingen we tabak bekijken en proeven. De proefbalen staan klaar in het heldere witte licht uit het noorden en worden voor ons opengemaakt. Wij steken onze neus in de balen en ruiken of de tabak een goede, droge geur heeft. Vervolgens worden er sigaren gemaakt van de tabak uit de baal. We beoordelen de sigaren tijdens de rest van de inspectie op smaak en brandkwaliteit. We overleggen met de exporteur wat onze wensen zijn, de hoeveelheden en de kwaliteitseisen die we graag doorgevoerd willen zien. We namen afscheid van de mannen van Ermor en worden opgehaald door de chauffeur van Fumex. Hij brengt ons naar het guesthouse van Fumex waar we bijzonder hartelijk worden ontvangen door Attila en Marcus. Ook hier spelen aapjes in grote hoeveelheden rond het huis. Fumex is een andere exporteur van Braziliaanse tabak en ook hier krijgen we een heerlijke maaltijd, over goede verzorging niks te klagen.

We brengen de avond opnieuw door met het praten over de oogst en de tabak. Tijdens deze gesprekken krijgen we een steeds completer beeld van de huidige oogst. Het betreft een kleine oogst vanwege de droogte in het afgelopen jaar. De prijzen van de tabak zijn ook dit jaar weer enorm gestegen door koersverschillen en salarisverhoging. Om een idee te geven de prijzen van Braziliaanse tabak zijn de laatste 4 tot 5 jaar verdubbeld. Dit is een gevaar, omdat er door de hogge prijzen een dalende vraag is naar deze tabak. Als gevolg hiervan is vorig jaar onze derde exporteur van Braziliaanse tabak failliet gegaan. Nu zijn er nog maar 2 over. De Braziliaanse taak is een belangrijke component voor veel sigarenmerken. Het geeft een deel van de power en is door geen enkele andere tabak te vervangen door zijn unieke eigenschappen. Wij hopen dat ondanks de hoge prijzen genoeg fabrikanten de exporteurs en boeren blijven ondersteunen.

De laatste jaren zijn de kosten dus enorm gestegen voor de tabak. Het aandeel van Braziliaanse tabak is goede sigaren is aanzienlijk. Maar kwaliteit is dan ook een keuze! Er is goede hoop na het proeven van de tabakken uit Brazilië. De tabak moet nog 30 % verder fermenteren, dus het gehele proces duurt nog erg lang. In juni krijgen we normaliter de monsters proeven van de volledig gefermenteerd monsters. Uiteindelijk inden we wat we zoeken en kopen een container met Braziliaans binnengoed uit Mata Fina. Deze container zal ongeveer in januari 2016 in Amsterdam aankomen. Gelukkig maar, want tegen dit tijd zal de tabak hard nodig zijn voor het fabriceren van mooie sigaren.

Wist u dat Nederland en België vroeger grote sigarenproducerende landen waren? In de omgeving van Bladel en over de grens in Turnhout bijvoorbeeld. Maar ook in de stad Kampen. Een voorbeeld van een nog immer bestaand merk is Tabaksfabriek De Olifant. Tabaksfabriakant Henk vvan der Sluis droomde van een sigarenproductie die kwantitatief klein was maar kwalitatief groot. Door zijn ervaring binnen de branche had hij zo zijn eigen idee over wat die kwaliteit moest zijn. In een aantal panden aan de Voorstraat in Kampen zag hij uiteindelijk de mogelijkheid om zijn droom te verwezenlijken. Op dit adres had eerst weduwe H. Meulenkap een tabakskerverij gebouwd. Naast het gebouw nam Henk van der Sluis ook de oude, goedwerkende machines over en begon de sigarenproductie onder da naam De Olifant. Tot op de dag van vandaag blijft de firma zich jaarlijks ontwikkelen en wordt het assortiment uitgebreid.

Onlangs heeft het merk een sigaar uitgebracht welke in tegenstelling tot de andere geknipt kan worden. Het type heeft de naam Valentino meegekregen. Sommige sigarenrokers leggen ook deze shortfillers in de humidor voor een zachte, smaakervaring. Doe er uw voordeel mee en probeer uw eigen smaak te ontdekken aan de hand van deze tip.