Door de situatie rondom corona en de quarantaine, is maar weer eens gebleken hoe belangrijk het is om een goede laptop en snel Internet te hebben. Zowel school als werk is allemaal online, boodschappen bestel je online en shoppen doe je ook online. Maar wat als je laptop ineens stuk gaat? Dan ga je natuurlijk zo snel mogelijk opzoek naar een nieuwe laptop. Dat is nog geen gemakkelijke klus, er is heel veel keuze. In dit artikel ga ik uitleggen over de verschillende besturingssystemen van laptops.
Het meeste bekende besturingssysteem in natuurlijk Microsoft Windows. Veruit de meeste laptops hebben dit besturingssysteem standaard geïnstalleerd staan. Op laptops van bijvoorbeeld de merken HP, Lenovo, Acer, Fujitsu en Asus heb je altijd Microsoft Windows. Op dit moment is Windows 10 de meest gebruikte versie van Microsoft Windows. Bij Windows moet je ook kiezen uit de 23-bits of 64-bits versie, de 64-bits versie is sneller en zorgt ervoor dat de laptop beter presteert als er meerdere programma’s tegelijkertijd aan staan.
Het iets duurdere, maar populaire besturingssysteem macOS, staat standaard geïnstalleerd op alle apparaten van Apple. Net als Microsoft Windows heeft macOS verschillende versies, waarvan de nieuwste op dit moment macOS Sierra is. Een voordeel van macOS over Microsoft Windows is, dat het beter beveiligd is en dus minder kwetsbaar voor virussen. Microsoft Windows en macOS zijn in zulke mate niet compatibel, dat een programma op Microsoft niet geïnstalleerd kan worden op macOS, daar is een aparte macOS-versie voor nodig.
Voor de meeste mensen zijn deze twee systemen het wel. Als er gezegd wordt: “ik heb een laptop zonder Windows”, dan gaan de meeste mensen er automatisch van uit dat die laptop van Apple is en een macOS besturingssysteem heeft. Dit is niet helemaal juist, want er bestaat ook zoiets als een linux laptop. Linux is ook een besturingssysteem, maar in tegenstelling tot Windows en macOS is het een zogenaamde ‘open-source’ besturingssysteem. Dit houdt in dat elke willekeurige gebruiker kan bijdragen aan de ontwikkeling van de code. Een groot voordeel van Linux is, dat het gratis is. |
https://laptopzelfsamenstellen.nl/ |