Site en Designing
Image default
Woning en Tuin

Geef je huiskamer wat persoonlijkheid met kunst aan de muur

Of je nu dol bent op levendige, kleurrijke prints of meer houdt van rustige, minimalistische kunst, niets fleurt een kamer zo op als mooie wanddecoratie. Posters en ingelijste kunstwerken tillen niet alleen je interieur naar een hoger niveau, maar geven ook meteen een warmere en persoonlijkere sfeer. Laten we eens kijken hoe je dat het beste aanpakt!

Waar te beginnen?

Voordat je aan de slag gaat, is het goed om te bedenken welke stijl bij je past. Houd je van vintage posters met stoere lettertypen? Of ga je liever voor moderne, grafische prints of kleurrijke, abstracte kunstwerken? Neem ook de kleuren van je bestaande meubels en accessoires in overweging. Zo kun je gerichter opties selecteren die daarbij passen.

Een leuke manier om inspiratie op te doen

Eenmaal thuis kan het nog een hele puzzel zijn om de juiste prints bij elkaar te zoeken. Een goede vuistregel is om te variëren in stijlen en formaten, maar binnen een bepaald kleurenpalet te blijven. Zo creëer je een speelse maar toch samenhangende look.

Bijvoorbeeld: combineer een grote, grafische print in zwart-wit met een paar kleinere, kleurrijke botanische posters in groene en blauwe tinten. Of hang een cluster van drie vintage filmposters in vergelijkbare aardkleuren bij elkaar. Laat je niet te veel leiden door bijpassende lijsten – juist die variatie maakt het geheel lekker levendig.

In balans

Naast de kleurencombinatie is ook de rangschikking van je wanddecoratie belangrijk voor een harmonieuze uitstraling. Bij een grote, lege muur kun je het beste voor een gridpatroon gaan: hang enkele grote en kleinere lijsten met minimale tussenruimte naast en onder elkaar. Dit maximale ‘vullende’ effect oogt niet alleen stijlvol, maar blijft ook binnen de perken qua hoeveelheid.

 

Hoogtes en plaatsing

Waar je je wanddecoraties precies gaat ophangen, heeft ook invloed op hoe het geheel wordt gepresenteerd. In de woonkamer zijn opstellingen op ooghoogte het meest prettig om naar te kijken. Hang grote lijsten met de onderkant ongeveer op 1 tot 1,2 meter hoogte. Bij een clusteropstelling zorg je dat het middelste stuk zich op die ideale ooghoogte bevindt.

Kleinere prenten kunnen wat hoger of lager geplaatst worden, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en de lichtinval in de kamer. Een eye-catcher op een grotere, lege muur hangt mooi in het midden. Een losse clusteropstelling met meerdere kleine lijsten in een hoek of boven een laag meubel staat weer heel decoratief.

In de slaapkamer kun je wat creatiever zijn met de hoogtes. Hier is kunst aan de muur meer een sfeeraccessoire. Een aantal kleine lijsten op verschillende hoogtes naast of boven het bed kan heel sfeervol ogen. Grotere lijsten hang je het beste weer op ooghoogte vanaf de zittende positie op het bed.

Budgettips voor de gemakshalve

Hoewel er zeker veel mooie, originele kunstwerken verkrijgbaar zijn, hoeft wanddecoratie niet duur te zijn. Zeker voor de huiskamer is betaalbare, trendy wanddecoratie een prima optie. En dit hoeft echt geen saaie posters te betekenen!

Bij de IKEA, Xenos en Action vind je al leuke, kleurrijke ingelijste posters en prints voor een paar euro per stuk. Online zijn websites als Poster Store en Quint Art uitstekende budgetwinkels voor posters en prints van allerlei stijlen en onderwerpen.

Voor grotere formaten kun je een opvallend grafisch werk of reisaffiche bestellen voor vaak niet meer dan €20-30. Zelfs een minimalistische zwart-witfoto kan in een mooie, brede lijst heel stijlvol ogen.

 

Een andere leuke optie

Een andere leuke optie is om zelf posters of foto’s van steden waar je bent geweest op canvasdoek te laten printen. Veel copyshops of drogisterijen kunnen dit voor je doen vanaf een digitaal bestand. De kosten voor een canvas zijn vaak lager dan voor een ingelijste poster of schilderij. Door voor een groot, liggend formaat te kiezen, krijg je op een budget al een ware statement piece!

Natuurlijk mag tweedehands ook niet ontbreken als je op zoek bent naar een koopje. Ga eens snuffelen op rommelmarkten, kringloopwinkels of online verkoopplatformen als Marktplaats of Facebook Marketplace. Her en der vind je vast nog wat oude, vintage posters of ingelijste prenten voor een paar euro. Dit zijn vaak unieke pareltjes die met een likje verf of een nieuwe lijst weer helemaal op kunnen knappen.

Zelf je kunstrover uithangen

Ben je wat creatiever aangelegd? Maak dan eens een eigen kunstwerk als wanddecoratie! Een groot, zelfgeschilderd canvas met wat kleurrijke, abstracte vormen kan een echte eyecatcher worden. Maar ook een zelfgemaakte collage van geruite prints, oude tijdschriften of verzamelde reisaandenkens kan verrassend leuk uitpakken.

Mocht schilderen of knutselen echt niet je ding zijn, dan zijn er talloze online diensten die een foto of digitaal ontwerp voor je op canvas of posterpapier kunnen laten afdrukken. Zoek eens op een stockfotowebsite naar een tof plaatje dat past bij jouw woonsfeer. Of bewerk zelf een paar vakantiefoto’s na in een fotobewerkingsprogramma, en laat ze in groot formaat printen.

De Finishing Touch

Als het eenmaal zo ver is dat je je muren hebt omgetoverd tot een kleurrijk kunst-expositie, is het tijd voor de finishing touch. Zorg voor de juiste spots of verlichting om je wanddecoraties goed uit te lichten. Een sfeervol halogeen- of LED-peertje dat wat licht uitstrooit over de muur zal de prints extra doen opvallen.

Ook een paar gesmede spijkers of muurankers met een bijzonder design helpen nog eens om extra aandacht op je kunstwand te vestigen. Kijk ook uit naar lijst- of ophangsystemen die een minimalistische, moderne look geven. Zo blijft de focus op de kunst zelf liggen.

Tenslotte is het aan jou om te genieten van je nieuwe creatie! De variatie aan kleuren, stijlen en motieven brengt gegarandeerd extra warmte en persoonlijkheid in je huiskamer. Het wordt een aangename ruimte waar je graag vertoeft, omringd door kunst die aansluit bij jouw unieke smaak. Al met al zorgt hier een aantal goed gekozen posters of wanddecoraties voor de gezellige, sfeervolle woonkamer waar je naar op zoek was!