Site en Designing
Image default
Business / Marketing and Advertising

Verschillende soorten steunkousen

Er bestaan verschillende soorten steunkousen. Het verschil in deze steunkousen zit in de drukklassen, materialen en uitvoeringen.

Normale steunkousen vallen onder drukklasse 1. Dit wil zeggen dat de druk van deze kousen niet heel sterk is. Deze soort steunkousen wordt dan ook alleen gebruikt bij lichte problemen. Ook preventieve steunkousen vallen hieronder. Deze kunnen helpen bij het voorkomen van klachten van bijvoorbeeld zwangerschap, staand en/ of zittend werk en reizen. De normale steunkousen worden niet vergoed door de zorgverzekeraar.

Therapeutisch elastische kousen zijn kousen die in de drukklassen 2, 3 en 4 vallen. Deze kousen hebben een therapeutische werking en worden daarom ook vergoed door de zorgverzekeraar. Therapeutisch elastische kousen moeten op maat gemaakt worden. Deze kousen zorgen ervoor dat oedeem (vochtvorming) tegen wordt gegaan en kunnen daarom klachten bij bijvoorbeeld lymfoedeem sterk verminderen.

De therapeutisch elastische kous bestaat in verschillende uitvoeringen. De soort die hiervan het meest voorkomt is een kniekous. Ook zijn er kousen tot aan de lies en panty’s. De dikte van de kous is ook belangrijk voor het resultaat.

Wanneer je een beroep hebt waar je veel moet staan of juist zitten, kan je aan het eind van de dag last hebben van vermoeide en/ of pijnlijke benen. Als je tijdens je werk steunkousen draagt, zullen je benen minder snel vermoeid raken. Hiermee verklein je overigens ook de kans op spataderen. De kousen zien eruit als normale kniekousen of panty’s, dus hier hoef je je ook niet druk om te maken.

Tijdens een zwangerschap veranderen er veel dingen aan je lichaam. Aderen rekken uit en kunnen dan ook spataderen veroorzaken. Om dit te proberen te voorkomen, kun je preventief steunkousen dragen.

Wanneer je een lange reis moet ondergaan en dus lang moet zitten, vermindert de bloedsomloop. Er bestaat hierdoor een kans op trombose. Door het dragen van speciale reizigerskousen tijdens het reizen, kun je de bloedafvoer extra stimuleren waardoor de kans op trombose sterk wordt verminderd.

https://www.lymphedivas.eu/