Site en Designing
Image default
Dienstverlening

Zelf elektra aanleggen in huis?

Als je een wat ouder huis hebt gekocht of gaat verbouwen is nieuwe elektra aanleggen vaak een van de vele dingen die moeten gebeuren. Om kosten te besparen kan het misschien verleidelijk zijn om de elektra zelf in huis aan te leggen. Dit is echter geen goed idee, het aanleggen van elektra kan namelijk gevaarlijk zijn en kleine fouten kunnen grote gevolgen hebben. Deze fouten zijn snel gemaakt als je geen ervaring hebt met elektra en kunnen de kans op kortsluiting verhogen. Het is dus aangeraden om een ervaren elektricien, bijvoorbeeld een elektricien omgeving Eindhoven, de elektra te laten aanleggen. 

Waarom is een elektricien nodig?

Een elektricien heeft een opleiding gevolgd en zich zo gespecialiseerd in het aanleggen van elektra en de elektrische infrastructuur. Deze kennis is nodig om een goed elektraplan te maken en alles op de juiste manier aan te sluiten. Vaak maakt de elektricien het elektraplan in overleg met de klant, hierdoor is het verzekerd dat alle groepen en stopcontacten op de juiste plek terecht komen. Bij het zelf aanleggen van de elektra kunnen de stopcontacten nog wel eens op onlogische plekken terecht komen. Vervolgens weet de elektricien precies op welke manier alles aangelegd moet worden. Dit voorkomt het gevaar op kortsluiting. 

Toch zelf aanleggen

Als je toch de elektra zelf wilt aanleggen is het belangrijk dat je je goed voorbereid. Begin niet voordat je over de basiskennis beschikt. Je kunt bijvoorbeeld zoeken op internet wat de kleurcodes betekenen en hoe je bepaalde dingen moet aansluiten. Hiernaast zul je speciaal gereedschap moeten kopen, dit gereedschap wordt gebruikt door elektriciens zodat zij niet in direct contact komen met de stroom. Als je het gevoel hebt dat je precies weet wat je moet doen, en ook dit gereedschap hebt aangeschaft, kun je wellicht zelf de elektra gaan aanleggen. Toch is het altijd aangeraden om een elektricien om hulp te vragen.