Site en Designing
Image default
Business / Marketing and Advertising

Blijf jezelf ontwikkelen

Je kent het vast wel: de Piramide van Maslow. De piramide van Maslow is een driehoek wat is verdeeld in vijf vlakken. Deze vijf vlakken geven de hiërarchische motivatie fasen van een persoon weer. De fases zijn lichamelijke behoeften, veiligheid en zekerheid, behoefte aan sociaal contact, erkenning en waardering en zelfontplooiing. Deze volgorde is van laag naar hoog. Onderaan in de piramide staan dus lichamelijke behoeften, terwijl er op de top zelfontplooiing staat. Met zelfontplooiing wordt bedoeld: Zelfontplooiing in vorm van de mogelijkheden om de persoonlijkheid te ontwikkelen en mentale groeimogelijkheden. Je kunt wel zeggen dat dit belangrijks is. Wat kun je allemaal doen om je persoonlijkheid te ontwikkelen?

 

Vergroten van zelfkennis

Jij als persoon hebt, net zoals andere mensen, goede eigenschappen en minder goede eigenschappen. Er zijn vaardigheden die je elke dag opnieuw moeite kosten, ze gaan niet vanzelfsprekend. Andere kwaliteiten gebruiken je elke dag zonder erbij na te denken. Je kunt starten met accepteren dat jij geen perfecte persoon bent. Je kunt jezelf goed leren kennen. Zo kun je een lijst maken van vaardigheden en kwaliteiten. Op deze lijst staan dan vaardigheden en kwaliteiten waarin je goed bent, maar ook waar je minder goed in bent.

 

Na het maken van de lijst kun je je afvragen welke kwaliteiten je bewust in kunt gaan zetten om zelfvertrouwen, plezier en succes in je werk en privéleven te vergroten. En welke vaardigheden ga je ontwikkelen?

 

Volgen van een cursus

Het volgen van een training of cursus draagt ook bij aan zelfontplooiing. Bekende voorbeelden zijn een cursus spreken in het openbaar en een agressie cursus. Een

agressie training is slim om te doen omdat je leert omgaan met je eigen agressie, maar ook met die van anderen. Een cursus is een investering die je doet. Het heeft een prijs, maar de gevolgen voor jou als persoon zijn zo groot dat het de prijs waard is.

http://zelfsterk.nl