Site en Designing
Image default
Business / Marketing and Advertising

Een nieuwe hype

In mei 2020 gebeurde er iets bijzonders. Er werden namelijk voor het eerst meer cybercrime-delicten geregistreerd dan woninginbraken. Dit werd geregistreerd bij de politie.

De ongekende toename in het aantal geregistreerde cybercrime-incidenten in Nederland gaat gepaard met de pandemie waarin we ons bevinden. In mei 2020 werden er bijvoorbeeld 1869 incidenten geregistreerd bij de politie. Wat voor soorten cybercrime incidenten waren er? En kan je incidenten voorkomen met bijvoorbeeld Security management ?

 

Malware en ransomware

Een verzamelnaam voor alle software met een opzettelijk kwaadaardige werking is malware. Malware is een afkorting van malicious software. Vaak wordt dit ook een virus genoemd. Naast malware bestaat er ook ransomware. Dit is een computervirus wat er probeert voor te zorgen dat je geld betaalt om zogenaamd van een virus af te komen. De ransomware neemt je computer over door bijvoorbeeld foto’s te blokkeren. Ze zijn dan niet meer toegankelijk. Vervolgens meldt het virus dat je een geldbedrag moet betalen om van de blokkade af te komen. Er wordt aangeraden om niet te betalen. Het betalen geeft namelijk geen enkele garantie dat je weer toegang krijgt. Daarnaast worden criminelen door de betaling ook beloond voor crimineel bedrag. Wil je meer informatie over dit onderwerp of het voorkomen, is het slim om je in te lezen over Cybersecurity.

 

Pinpasfraude

Een veelvoorkomende fraude is pinpasfraude. Bij deze vorm benaderen criminelen een persoon met de vraag of zij geld op je rekening mogen laten storten. Het benaderen kan via sociale media of in het echt gebeuren. Als het geld op de rekening staat nemen de criminelen het geld van je rekening op door te pinnen met jouw pincode en bankpas. Er komt een misleidend verhaal bij kijken, terwijl er een beloning wordt beloofd. Deze beloning kan je echter uit je hoofd zetten. Als je meewerkt ben jij bezig met het wegsluizen van illegaal verkregen geld. Het verloopt via jouw rekening en je helpt de criminele activiteit. Je bent op deze wijze strafbaar.

http://rootsec.nl