Site en Designing
Image default
Business / Marketing and Advertising

Evolutie van de verpakking

Vanouds is het verpakken van eten al in het systeem van de mens. Zelfs voor het Romeinse tijdperk werd voedsel verpakt in bananenbladen om makkelijker te kunnen vervoeren en het voedsel te bewaren.

 

Door de tijden heen werden steeds slimmeren manier bedacht om het voedsel te vervoeren. Tot heden wordt er  vaak karton gebruikt om voedsel en andere producten te verpakken. Karton komt oorspronkelijk uit China. De eerste commerciële kartonnen doos werd gemaakt in Engeland en verscheen in 1817 op de markt. Na het kartonnen verpakking werd tin gebruikt om tinnen blik te maken. Hierna werd in 1970 plastic op de markt gebracht en in 1980 werd warme verpakking steeds populairder. Het door deze materialen te verpakken brengen veel voordelen mee. Echter, kwamen er steeds meer economische vraagstukken op. Wat doen we met al dat productie afval? Eind jaren 90 wordt dan ook de eerste stap gezet naar milieubewuste verpakkingen maken. Eerst was het de bedoeling om composteerde verpakkingen te maken voor onder andere groente en fruit. Tot heden zijn steeds meer bezig om milieubewuste verpakkingen te maken, door een goed productontwerp. Bijvoorbeeld Tetra is een bedrijf miljarden bedrijf die zich voor het milieu inzet. Hun hebben een doelstelling om in 2020, 100% milieuvriendelijk te produceren.

 

Tegenwoordig is de opkomst van de 3d-printer zeker niet iets nieuws onder de maatschappij. Met de 3d-printer heb je overigens geen nadelen op het gebied van vormen creëren. Deze printer kan dan ook zeker in het productproces worden ingezet. Bijvoorbeeld gebruiken al een aantal ontwerpbureau  deze printer om een prototype van het product en de verpakking te ontwerpen. Dit is erg nuttig aangezien ze dan meteen een indruk krijgen wat hun doelgroep ervan vindt. Daarnaast bespaar je veel kosten op het productieproces. Dit doordat je niet zonder het uit te testen te werk gaat.

https://bpo.nl/